Eefje had therapie in de zes koudste weken van deze winter, maar wat heeft ze genoten!

Eefje is elf jaar, een vrolijke meid die van grapjes houdt en een echte levensgenieter. Eefje is geestelijk gehandicapt. Een diagnose is nooit gesteld, maar ze heeft een achterstand in de ontwikkeling. Op school en thuis is ze erg ‘vluchtig’. Ze kijkt mensen nauwelijks aan en gedraagt zich gejaagd. Ze kan zich moeilijk concentreren en thuis en op school is ze snel afgeleid. Ze praat met woordjes of korte zinnen van maximaal drie woorden. Ouders van een klasgenootje van Eefje inspireerden ons om met Eefje naar dolfijnentherapie in Harderwijk te gaan en in januari – februari waren we aan de beurt.

Zes weken lang hadden we hetzelfde ritueel. Vroeg opstaan, een lange autorit, een kopje koffie en dan naar het dolfinarium. Dit werd al snel routine. Ook in het dolfinarium hadden we elke week hetzelfde ritueel. Eefje heeft zes weken lang hard gewerkt. Maar ondanks alle kou, regen, wind, sneeuw (en soms ook zonneschijn) en het harde werken bleef Eefje glimlachen. We konden zien dat ze van de therapie genoot. Eefje heeft geoefend om mensen aan te kijken als ze iets vraagt en te focussen als ze met iets bezig is. Ze leerde ook langere zinnen te maken. Elke week zette Eefje weer een grote stap. Thuis hebben we gewerkt met de tips van Therese. Ondanks dat we geen dolfijnen als beloning bij de hand hebben, zien we thuis ook groei en komen onze doelen steeds een stapje dichterbij.

De laatste week hebben we ook Eefje’s zus en broertje meegenomen. Zij mochten de hele sessie kijken en kwamen aan het einde van Eefje’s sessie vlak bij de dolfijnen. Na Eefje’s therapie mochten ze zelf op een vlot met een dolfijn. Na al die weken vroeg op, waarbij de oudste voor de jongste moest zorgen en de jongste vroeg naar een vriendje moest, werden ze nu beloond. Wat een geweldige ervaring was dat.

We oefenen nog met Eefje en over zes weken mogen we nog één keer. We kijken er nu al naar uit.

Wij willen alle vrijwilligers van de Stichting Sam bedanken voor hun enthousiasme, toewijding en positiviteit en bedanken het Dolfinarium dat zij deze vorm van therapie mogelijk maken. Met zoveel positiviteit kunnen we weer een tijdje vooruit.

Dank jullie wel,

Eefje, Cora, Nico, Franny en Mischa