myphoto (5)

Het is vanzelfsprekend dat grootouders graag hun kleinzoon regelmatig willen zien, al moesten Monique en Jouke Schotel (beiden verbonden aan Stichting Vriend van SAM) daarvoor, enige tijd geleden, de halve aardbol rondvliegen, waar onze Juan,  in Manila op de Internationale school zit.

Naast het bezoeken van zijn school hadden we ook tijd om wat rond te reizen en ja hoor, er was in Subic Bay een dolfinarium, waar we met de hele familie in het bijbehorende hotel, een paar dagen hebben gelogeerd.

myphotoOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bestond uit een heel groot stuk afgebakend deel van de baai met een tribune, een duikcentrum en delen voor andere zeezoogdieren. Het zag er allemaal heel netjes en verzorgd uit.Naast de grote show, kon je er met dolfijnen duiken en met ze zwemmen en waden.

Het bestand werd gevormd door 6 tuimelaars, één griend en een lang-snuit dolfijn (spinner). Ze ware allemaal goed getraind en zagen er gezond en dartel uit. Dat viel ons extra op, omdat de Filipino’s niet bekend staan om hun diervriendelijkheid. Daar hebben we elders wel voorbeelden van gezien.

myphoto (4)

Het geheel stond, tot onze geruststelling onder leiding van een bekwame en toegewijde Europeaan.

myphoto (3)

Sommigen van ons hebben er met de dolfijnen gedoken en anderen met ze gezwommen. Het was een unieke ervaring in dat lekkere warme water. Kom je er ooit, onthoud dan dat het er goed toeven is, de foto’s zeggen misschien zelfs meer dan woorden!!