Tim, onze zoon, is 8 jaar, doof, autistisch en verstandelijk beperkt. Toen hij twee en een half was heeft hij een cochleair implantaat (CI) gekregen waardoor hij redelijk kan horen. Door zijn beperkingen communiceert Tim nauwelijks. Daardoor zijn we in november 2010 gestart met dolfijntherapie bij Stichting SAM. Tijdens deze therapie kon Tim zijn CI in het water niet ophouden omdat deze niet tegen water. Dit was jammer omdat communicatie daardoor nog lastiger was.

Na de vorige therapiesessies zijn we gestart met het communiceren via pictogrammen. Dit heeft Tim snel opgepakt. Nu staan we op het punt dat hij redelijk kan gebaren en af en toe een klank maakt voor sommige woorden. En 3 weken geleden heeft hij, als een van de eerste in Nederland, een waterdicht CI gekregen. Nu zijn we toe aan de vervolgtherapie. Hieronder een wekelijks verslag van deze vervolgtherapie.

Sessie 6: 22 mei 2012

Na weer een week hard oefenen was het vandaag helaas tijd voor de laatste sessie dolfijntherapie. Onderweg in de auto kreeg Adrienne van de zorgboerderij een aantal knuffels. Aangekomen bij het Dolfinarium liep Tim rechtstreeks naar de foto van de dolfijntrainer met de dolfijn. Er werd druk gebaard en hij aaide de dolfijn. Deze foto was hem niet eerder opgevallen.

Aan de glaswand heeft Tim goed meegedaan. Bij het tonen van de afbeeldingen volgde het gebaar (of deel van het woord) snel. Hij was goed geconcentreerd. Bij het zien van het toetertje en de ballon had Tim het idee om de ballon op de toeter te bevestigen en via de toeter de ballon op te blazen. En als je dan niets meer doet gaat de toeter automatisch door het leeglopen van de ballon. Maar ook met het blazen met het rietje was hij weer inventief. Niet alleen de balletjes hard tegen de glaswand blazen maar ook op de spiegel blazen waarna hij een tekening kon maken op het beslagen stukje spiegel.

Op de vlonder was het even wennen aan de felle zon. De oefeningen werden goed gedaan, aaien, de dolfijn laten zingen en draaien en toeteren op de neus van de dolfijn. Bij het moeten kiezen van de opdrachten koos Tim snel en resoluut. Natuurlijk werd gekozen voor de kus en voor het springen van de dolfijn. Af en toe had hij geen zin om het visje te vragen om de dolfijn te belonen. En dan mag hij geen visje geven, ondanks dat hij heel goed naar de dolfijntrainer kijkt. Na drie keer kussen was het weer tijd om de vlonder te verlaten en het water in te gaan.

Dat was geen straf vandaag, het was behoorlijk warm in het pak, waardoor Tim direct lekker in het water ging liggen. Er werd gespeeld met de boei, op zitten en hoepla het water in. Natuurlijk werd er ook weer een mooie taart gemaakt op de ronde schijf. Vandaag bestond de taart uit zeewier en ijsblokjes. Er werden ook weer gehaktballen van zeewier gemaakt waarvan iedereen een hapje mocht nemen. En Tim deed spontaal Birgit onder de douche met een handje water. En als allerlaatste de finale met de sprong van alle dolfijnen en dan zit het er echt op.

Tijdens de evaluatie was iedereen enthousiast over de sessie van vandaag maar ook zeker over de vooruitgang die we de afgelopen weken weer hebben gezien. Tanja gaf aan dat Tim om de vlonder zelfs een 2 woord zin maakte met woord en gebaar. Dat is een echte doorbraak. Tim kreeg een mooie diploma met bemoedigende woorden. En natuurlijk zijn wij ook heel trots op hem.

Op 21 augustus hebben we een terugkomdag en zullen we alle vorderingen weer doornemen. Hiervan zullen we ook weer een verslag maken.

Sessie 5: 15 mei 2012

Tim heeft deze week weer hard geoefend, met als resultaat dat hij gisteren voor de spiegel zat om de oefeningen te doen, snel de gebaren deed waarom ik zou vragen en weer door wilde met zijn eigen spel. Jammer daar trappen we niet in. Maar zo zie je wel dat hij precies weet wat er van hem verwacht wordt.

[nggallery id=1].
Dit gedrag zetten zich voort aan de glaswand. Met een houding van, ik weet wel wat je van mij wilt maar daar heb ik geen zin in, begon de therapie. Gelukkig kon dit wel omgezet worden naar positief gedrag. Eenmaal aan het blazen op de ballon en met de toeter aan de gang gaan kwam hij langzaam op stoom. Hij deed erg zijn best om de woorden met mondbeeld na te doen, dit moest wel want er werden minder gebaren aangeboden. Zijn naam plakken op het raam ging heel goed. Hij draaide zelfs de M om die omgekeerd op het raam zat. Je ziet dat hij nu ook meer aan de spiegel gewend is, waardoor de oefeningen voor de spiegel ook beter gingen.

Maar op de vlonder probeerde hij toch weer of hij iets voor elkaar kon krijgen zonder daar iets voor te doen. Ook hier ving hij bod. Niet het gebaar visje maken betekent dat je ook geen visje aan de dolfijn mag geven. Maar ook de dolfijn werkte niet helemaal mee. Hij was verliefd en zocht regelmatig contact met de dame wie hij op het oog had. Hierdoor lukt het net niet om de kus te geven, de dolfijn ging namelijk toeteren als Tim hem een kus wilde geven. En dan de hagel en regen erbij, maakt het niet echt gezellig.

Hierdoor moest Tim even op gang komen in het water. Maar eenmaal door was hij toch al weer snel op zoek naar zeewier waar weer allerlei spelletjes mee werden gedaan. Een grote pizza maken, de hoepel versieren en een boei aan de hoepel vastmaken. En er werd een heuse snor gemaakt. Wat je allemaal al niet met wier kan doen. Gelukkig werden de dolfijnen ook nog bij het spel betrokken door met de bal te gooien.
De evaluatie was vandaag iets korter omdat de broertjes en zusjes vandaag ook in het zonnetje werden gezet. Jasper, het broertje van Tim, mocht ook een dolfijn aaien en hem een opdracht geven. Daar wil je de evaluatie wel voor inkorten. En het was een hele ervaring voor Jasper. We hebben in ieder geval afgesproken door te gaan met de oefeningen die we ingezet zijn. En gaan volgende week meer met materiaal werken waarin Tim geluid kan maken, omdat dit tot nu toe goed werkt.

Sessie 4: 8 mei 2012

Na een week hard werken was het vandaag weer zover. Tim heeft thuis goed geoefend met de aangegeven woorden. Bal en vis probeert hij te zeggen, dolfijn en kijken doet hij met gebaren. Goede basis om vandaag weer te beginnen aan de tweede helft van de therapie, nadat hij vanmorgen spontaan zijn naam ging schrijven. We zijn heel trots.

En dat gevoel werd voortgezet met een enorme werklust die Tim vanmorgen had. Bij het aanbieden van de kaarten met afbeeldingen was hij druk aan te gebaren en probeerde af en toe een woord te zeggen, alleen nog zonder stem. Het kaarsje uitblazen en weer aansteken was ook een succes. Het lijkt onschuldig maar ook hier oefen je de letter F. Bij het oefenen met de toeter kwam er veel geluid, dat zou Tim door moeten zetten bij het praten. De spiegel was nog wat vreemd. Tim keek hier niet naar zichzelf maar zag van alles wat er achter hem gebeurde. En als laatste nog letters plakken op het raam. Een leuke interactie tussen dolfijn, therapeut en Tim.

Op de vlonder toonde Tim weer veel eigen initiatief. Zelf opdrachten geven aan Skinny de dolfijn. Gebaren voor zingen en spetteren waren snel gegeven, Skinny wist precies wat er van hem verwacht werd. En maar weer vragen om een visje om de dolfijn te belonen. Ondanks dat Tim wat dromerig was, was hij goed te sturen en werkte hij prima mee. De dolfijn werd op zijn rug gelegd, moest springen en er werd gespeeld met de bal. En de lang verwachte kus kwam ook.

In het water was er weer veel te doen met zeewier. De bordjes met de namen van de verschillende dolfijnen werden behangen met wier. Maar Tim had ook zin in andere spelletjes. Iedereen kreeg een koude douche met het water wat uit de bal kwam. Natuurlijk lekker jonassen in het water en zowel Birgit als Tim gingen in en uit de hoepel.

Iedereen was het er over eens dat we vorderingen blijven zien. Tim gaat steeds meer gebaren en kijkt beter bij de uitleg van de verschillende opdrachten. Huiswerk deze week is doorgaan met het oefenen van de woorden van vorige week en een spiegel in het zicht zetten zodat hij daaraan kan wennen in de hoop dat we hiermee volgende week meer resultaat mee kunnen behalen.


Sessie 3: 1 mei 2012

Deze week hebben we weer veel enthousiasme gezien bij Tim. Bij paardrijden ging hij spontaan de afbeeldingen in de manege gebaren. Al waren het zelf verzonnen gebaren. En Tim maakte veel geluid, ook onderweg in de auto en bij het omkleden voor de start van de therapie.

Het was vanmorgen iets anders dan de andere keren. Andere zondag was er een kleine dolfijn geboren, wat een kleintje. Maar daardoor was de ruimte aan de glaswand ingekort. Voor Tim geen probleem, hij ging direct goed van start. Het gebaar en woord slapen kwamen er al snel uit. Hij werkte erg hard, alleen bij het ballonblazen waren daar ineens wat tranen. We weten niet waarom, misschien schrok hij ergens van of lukte iets niet, maar de tranen waren van korte duur. En de therapie werd weer opgepakt alsof er niets gebeurd was.

Buiten was het voor iedereen iets minder aangenaam. De regen gooide voor Tim geen roet in het eten. Toen Tanja en de dolfijntrainer nog iets aan het overleggen waren gaf Tim aan dolfijn Maaike al de opdracht zingen. Zij gaf hier direct gehoor aan. Ook het laten spetteren van Maaike was weer favoriet en het aaien blijft leuk. Tim heeft heel voorzichtig geprobeerd een kus te geven aan Maaike maar het was toch nog wel wat eng. De andere opdrachten gingen zeer goed.

Weer een vreemde plek om het water in te gaan. Door de geboorte van de babydolfijn was er een andere locatie om nog dichter bij de dolfijnen te komen. Tim vond het een prima plek en had al snel weer zeewier te pakken waarmee creatief aan de gang werd gegaan. Ook de ijsblokjes die hij kreeg waren leuk om mee te bouwen. Af en toe werd er een bal gegooid naar de dolfijnen maar de interesse lag meer bij het wier en de ijsblokjes. Maar ook daar kun je genoeg opdrachten mee doen.

De opdracht aan ons deze week is het oefenen met de woorden vis, dolfijn en kijk, zowel in gebaar als met stem. We moeten er weer tegenaan want we gaan er natuurlijk wel voor dat Tim minimaal 2 woorden hiervan zelf gaat gebruiken volgende week. En volgende week wordt er meer aandacht besteed aan het kiezen van de opdrachten die hij de dolfijn mag laten doen. Hij kent de gebaren, maar nu moet hij zelf aangeven welke opdracht hij leuk vindt.

Sessie 2: 24 april 2012

Tim had er weer zin in vanmorgen. Wel raar om de juf op de parkeerplaats tegen te komen, maar ze werd toch enthousiast begroet. Snel naar binnen om te verkleden en van start te gaan met het eerste onderdeel van de therapie.

Een krat met nieuw spelmateriaal ging mee om Tim te stimuleren bij de glaswand. Er werd gestart het de houten borden met afbeeldingen om woorden te oefenen. Soms een gebaar en soms een poging tot een woord, super. Daarna met ballonnen aan de slag. Tanja maakte geluid op de ballon en Tim deed het spontaan na. Een raar gevoel aan je lippen, maar wel heel leuk om te doen. Ook nog muziek gemaakt met verschillende instrumenten. Uit het niets pakte Tim een toeter en toeterde er vrolijk op los. Maar ook de andere instrumenten waren interessant om mee aan de slag te gaan.

De tijd vliegt en het was al weer tijd om naar buiten te gaan. Tim deed goed zijn best om dolfijn Maaike opdrachten te geven. Soms gaf hij spontaan opdrachten maar hij probeerde zeker mee te doen met de gebaren die werden voorgedaan. Het vragen om het visje ging steeds beter en hij gaf spontaan de opdracht zingen. Helaas zat Maaike net met haar hoofd onder water, dus nog maar een keer met z’n allen geprobeerd. En ja succes, en dan weer klappen. Zelf de douche die Maaike gaf bracht Tim niet van zijn stuk. Tim had veel plezier in het werken met Maaike en het leek of Maaike het ook naar haar zin had.

Als laatste het water in. Gelukkig was het niet zo koud als vorige week. Er was weer voldoende spelmateriaal om de dolfijnen uit te dagen. Maar ook Tim was had zo zijn ideeën met het materiaal. Hij deed mee aan het rollenspel om, van zeewier gemaakte gehaktballen, te eten. Om de beurt een heerlijk hapje. Even schrok Tim toen dolfijn Finnige een boei uit zijn handen trok, maar Tim moest toch wel weer lachen. Verder nog heerlijk gespeeld, het was een lust voor het oog om te zien hoe hij geniet van het water.

We zijn weer enorm trots op Tim. Hij heeft goed meegewerkt, vooral op de vlonder waar de opdrachten in een aardig tempo werden aangeboden. Volgende keer wordt Tim meer uitgedaagd om woorden of een deel daarvan te gaan zeggen. Het is tenslotte onze doelstelling om te kijken of we Tim kunnen stimuleren woorden en meer gebaren te gaan gebruiken.

Sessie 1: 17 april 2012

Vanmorgen vroeg van huis gegaan om niet te laat te komen. Tim was in een goede bui en zat in de auto al druk te gebaren. Bij aankomst bij het Dolfinarium zag je de herkenning, bekende therapeut (Tanja), bekende observant (Birgit) en nog meer bekende. Na het verkleden werd het tijd om te gaan werken.

Bij de start aan de glaswand had hij wat moeite om zich te concentreren. Eerst moest alles verkend worden maar na 5 minuten verkennen en zwaaien naar de duikers die de ramen aan het zemen waren ging hij van start om te werken. De therapeut was erg enthousiast over de voorgang in gebaren en woorden (klanken). Fijn om te zien en te horen.

Daarna naar buiten. Ondanks dat het niet zo warm was vond Tim het al snel lekker om zeewier uit het water te halen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus moest het weer terug. En dan snel naar de vlonder om te werken met de dolfijnen. Hij deed goed mee met de dolfijn aangeven welke oefeningen hij moest doen en het vragen om het visje om de dolfijn te belonen. Af en toe was Tim met andere dingen bezig en leek het alsof hij niet had gezien wat hij moest doen, maar als iedereen klaar was met de opdracht geven, gaf Tim toch nog de opdracht.

En dan het echte werk, het water in. Geweldig dat hij hierbij zijn CI kon ophouden. Hierdoor was hij veel beter aanspreekbaar waardoor er gemakkelijker opdrachten gedaan konden worden. Maar vooral knuffelen met de Birgit, zij was echt Tim’s favoriet vandaag.

Deze therapiesessie was weer even aftasten waar Tim nu staat en wat we van hem kunnen verwachten. Iedereen had er een positief gevoel over maar volgende week wordt het iets minder vrijblijvend voor Tim, dan moet er echt hard gewerkt worden.